Tillbaka

Skattepolitik

En skattepolitik som gynnar den vanliga löntagaren och där direktörerna får betala mer – mycket mer

Inkomstskatten är något väldigt påtagligt för alla. På lönespecen ser vi den som en minuspost. Det som är kvar efter minusposten är vårt ekonomiska livsutrymme fram till den 25:e nästa månad.

Det utrymmet är väldigt olika för olika människor. Talet om alla människors lika värde är plötsligt som bortblåst när vi tittar på siffrorna. En VD tjänar idag över sextio gånger mer än en industriarbetare.

Gapet har vidgats enormt sedan 1980, då en VD tjänade nio gånger mer än en industriarbetare. Och till vilken nytta har gapet vidgats? Vad tillför det samhället att VD:n får in över 60 arbetarlöner på kontot i stället för nio arbetarlöner?

Det är dags att sätta punkt för denna groteska utveckling, och det ska göras med hjälp av inkomstskatten. Skatten på de högsta inkomsterna ska höjas mycket kraftigt. På inkomster över 200 000 kr i månaden (50 prisbasbelopp om året) ska en statlig inkomstskatt om 75 procent tas ut. På inkomster över 400 000 kr i månaden (100 prisbasbelopp om året) ska en statlig inkomstskatt om 100 procent tas ut. En lön över 400 000 kr i månaden är helt enkelt inte en skälig ersättning för något arbete. Gränsvärdena ska höjas i takt med inflationen.

För fåtalet ska skatten alltså höjas kraftigt. För flertalet, vanliga arbetande människor, ska den däremot sänkas. Statsbidragen till kommunerna ska kvarstå oförändrade när skolan förstatligas. En del av det ekonomiska utrymme som då uppstår hos kommunerna kan användas till att sänka den kommunala inkomstskatten. Den kommunala inkomstskatten kommer därmed inte att behöva överstiga 25 kr av en intjänad hundralapp, en rejäl sänkning från dagens nivåer om 30–35 kr.

Socialisterna – Välfärdspartiet vill

• Att skatten på inkomster över 200 000 kr i månaden (50 prisbasbelopp om året) ska vara 75 procent

• Att skatten på inkomster över 400 000 kr i månaden (100 prisbasbelopp om året) ska vara 100 procent

• Att ekonomiskt utrymme ska skapas för kommunerna att sänka den kommunala inkomstskatten till 25 kronor per intjänad hundralapp

Beskatta de största arven och förmögenheterna

Det är arbetet som skapar allt värde i samhället. Utan det arbete som utförs inom industri, jordbruk, vård, skola, omsorg, byggnäringen, transportsektorn, skogsbruket kan samhället inte fortsätta finnas till.

Vårt skattesystem borde belöna arbete, men gör inte det. Skatten på arbete är mångfalt högre än skatten på kapital, dvs. skatten på förmögenheter och avkastningen på förmögenheter. Skattesystemet belönar alltså inte arbete, utan ägande. Faktum är att de allra rikaste betalar en mindre andel av sin inkomst i skatt än vanliga löntagare, eftersom skatterna på kapital är så låga.

Nu ska vi gå åt helt annat håll. De största förmögenheterna ska beskattas hårt. Arbete ska löna sig bättre än ägande. De stora kapitalägarna ska berövas den makt de har idag över politiken och näringslivet. Deras frihet ska minska, folkets frihet ska öka.

Kapital ska beskattas på samma sätt som inkomst av arbete. Dagens separata skattesats om 30 procent ska slopas. För reavinster av vanlig storlek vid bostadsförsäljningar behålls dock dagens regler.

En ny förmögenhetskatt ska införas. På förmögenheter över 48 miljoner kr (ettusen prisbasbelopp) ska det betalas en årlig förmögenhetsskatt om fem procent. På förmögenheter över 96 miljoner kr (tvåtusen prisbasbelopp) ska det betalas en årlig förmögenhetsskatt om tio procent.

En ny arvsskatt ska införas. På arv som överstiger 15 miljoner kr (300 prisbasbelopp) ska en arvsskatt om 15 procent tas ut. På arv som överstiger 30 miljoner kr (600 prisbasbelopp) ska en arvsskatt om 30 procent tas ut. Samtliga gränsvärden ska räknas upp i takt med inflationen.

Socialisterna – Välfärdspartiet vill

• Att kapital ska beskattas på samma sätt som arbete, dvs. att dagens separata skattesats om 30 procent ska slopas

• Att en årlig förmögenhetskatt om fem procent ska tas ut på förmögenheter över 48 miljoner kr (ettusen prisbasbelopp)

• Att en årlig förmögenhetskatt om tio procent ska tas ut på förmögenheter över 96 miljoner kr (tvåtusen prisbasbelopp)

• Att en arvsskatt om 15 procent ska tas ut på arv som överstiger 15 miljoner kr (300 prisbasbelopp), och en arvsskatt om 30 procent ska tas ut på arv som överstiger 30 miljoner kr (300 prisbasbelopp)

 

Bort med privilegierna i bostadsbeskattningen

Vårt skattesystem ska inte befästa de välbeställdas privilegier – klassklyftorna är tillräckligt stora ändå. Ändå gör bostadsbeskattningen precis det idag.

RUT- och ROT-avdrag subventionerar hemstädning och lyxrenoveringar. Enorma reavinster som uppstår när de dyraste bostäderna säljs beskattas mycket lindrigt, med en skattesats om 22 procent. Enorma lån skattesubventioneras med ränteavdrag.

Privilegierna i bostadsbeskattningen ska bort. Skattesystemet ska upplevas som rättvist av vanliga människor. Men det är också viktigt för att våra resurser ska användas rätt. Det är bättre att byggnadsarbetare bygger billiga hyresrätter åt våra unga än att lyxrenovera kök och badrum hos dem med miljoninkomster.

RUT- och ROT-avdragen ska trappas av från inkomster om över 40 000 kr per månad (tio prisbasbelopp om året), och slopas helt för dem med inkomster över 80 000 kr per månad (tjugo prisbasbelopp om året). Med så stora inkomster har man råd att anlita städhjälp och hantverkare utan någon skattesubvention alls.

Det är inte rimligt att hur stora räntekostnader som helst ska leda till ränteavdrag, dvs. sänkt skatt. Då subventionerar skattesystemet köp av slott, herrgårdar och paradvåningar. En årlig räntekostnad som överstiger 480 000 kr (tio prisbasbelopp) ska inte ge rätt till ränte avdrag. Ränteavdragen ska däremot vara kvar i övrigt. De är väldigt viktiga för många vanliga människors privatekonomi.

Det är inte heller rimligt att reavinster om tiotals miljoner kr som uppkommer vid försäljningar av de dyraste bostäderna – slott, herrgårdar och paradvåningar – endast beskattas med 20 procent. Reavinster från bostadsförsäljningar som överstiger fem miljoner kr (drygt hundra prisbasbelopp) ska beskattas på samma sätt som inkomst från arbete.

Samtliga gränsvärden ska räknas upp i takt med inflationen.

Socialisterna – Välfärdspartiet vill

Att RUT och ROT-avdragen ska fasas ut stegvis för dem som har inkomster över 40 000 kr per månad (ca 10 prisbasbelopp om året). För dem som har en inkomst över 80 000 kr per månad ska ROT-avdraget slopas helt

• Att ränteavdragen ska begränsas på så sätt att en årlig räntekostnad som överstiger 480 000 kr (tio prisbasbelopp) inte berättigar till ränteavdrag

• Att reavinster vid bostadsförsäljningar som överstiger fem miljoner kr ska beskattas på samma sätt som inkomst från arbete

Vinsterna ska beskattas och skatteflykten kväsas

Skattesystemet ska belöna arbete, inte ägande. Företagsägarnas vinster ska beskattas hårdare än arbetarnas löner.

Det är rättvist, eftersom det är arbetarna som skapar värde, inte ägarna. Det gagnar samhället eftersom det ger företagen skäl att investera vinster i verksamheten i stället för att slussa dem till ägarna. Det ger bättre arbetsförhållanden och högre effektivitet, och skapar sysselsättning när investeringarna ökar.

Idag är det precis tvärtom, vinsterna beskattas lindrigare än lönerna. På vinsten utgår endast 20,6 procent i skatt, medan lönerna beskattas med i vart fall omkring 30 procent. Bolagsskatten ska höjas till 50 procent. Hälften av de ytterligare skatteintäkter som kommer in ska gå till kommunerna. Det möjliggör för kommunerna att både stärka välfärden och sänka skatten för vanliga arbetare.

En stor del av vinsterna i näringslivet, liksom andra av elitens pengar, slussas till skatteparadis. I praktiken gäller en skattelagstiftning för vanligt folk och en helt annan för en fifflande elit.

Upprepade avslöjanden under de senaste åren – Panama Papers, Luxemburg papers, Pandora Papers – visar hur skatteflykten har blivit en pandemi bland världens rika och mäktiga, alltifrån Jordaniens kung Hussein till medlemmarna i Swedish House Mafia.

Detta ska nu få ett slut. Penningöverföringar till skatteparadis, som t.ex. de brittiska kanalöarna, Caymanöarna och Jungfruöarna, ska förbjudas. Brott mot förbudet ska alltid leda till fängelse. En bank som medverkar till överföringar i strid med förbudet ska få sitt tillstånd indraget.

Socialisterna – Välfärdspartiet vill

• Att bolagsskatten, skatten på företagsvinster, ska höjas från dagens 20,6 procent till 50 procent

• Att kommunerna ska få del av hälften av de ytterligare medel som kommer in vid höjningen av bolagsskatten

• Att det ska förbjudas att föra över pengar till skatteparadis, och att det ska straffas med fängelse att bryta mot det förbudet

• Att en bank som medverkar till överföringar i strid med förbudet ska få sitt tillstånd indraget

 

Rimliga skatter på drivmedel

Vi vet alla att vi står inför hotet om förödande klimatförändringar. I jakt på resurser att exploatera och vinster att kamma hem äventyrar världens rika och mäktiga våra grundläggande livsförutsättningar.

Klimatförändringarna kan endast stoppas genom åtgärder på global nivå. Sverige är en liten del av världen och står för en liten del, ungefär en tusendel, av världens koldioxidutsläpp.

Som ett rikt land ska dock Sverige självklart ta sitt ansvar för att hejda klimatförändringarna.

Men det ska göras på rätt sätt. Det är inte vanliga arbetande människor som har fattat de beslut som har fört oss in i en klimatkris, utan topparna i det ekonomiska systemet. Det är de som har tjänat på klimatförändringarna som ska betala för att stoppa dem.

Ständigt höjda skatter och priser på drivmedel är inte lösningen på klimatkrisen. Utsläppen minskar inte för det. Folk behöver fortfarande ta sig till jobbet och använda bilen för att få sin vardag att fungera. Skatterna på drivmedel ska sänkas så att en liter bensin eller diesel inte kostar mer än 15 kronor

Socialisterna – Välfärdspartiet vill

• Att skatten på drivmedel ska sänkas så att bensin och diesel inte kostar mer än 15 kr per liter