Tillbaka

Ekonomi och arbete

Ekonomisk politik för arbete och välfärd

En ny ekonomisk politik krävs, för arbete och trygghet åt alla, full sysselsättning och kraftigt utbyggd välfärd. En linje som helt bryter med dagens finanspolitiska ramverk, som alla riksdagspartier står bakom och som leder till nedskärningar och massarbetslöshet. Socialisterna - Välfärdspartiets politik är en politik för offensiva offentliga investeringar i trygghet och samhällsbygge, i välfärden, i bostäder, i järnvägar och vägar, i utbildning. Det är en politik som skapar arbete och trygghet för den vanliga människan, och som bygger ett land som vi med stolthet kan lämna över till våra barn och barnbarn.

Den ekonomiska politiken ska orienteras mot full sysselsättning, fullt utnyttjande av alla produktivkrafter. Den enda arbetslöshet som ska förekomma är den som uppstår när människor går från ett arbete till ett annat, s.k. friktionsarbetslöshet.

Statsbudgeten ska tillåtas gå med så stora underskott att det målet nås. På kortare sikt kommer det att krävas mycket stora underskott – förmodligen inte under fyra procent av bruttonationalprodukten varje år, dvs. ca 200 miljarder kr – för att vi ska kunna få bukt med massarbetslösheten.

Sett över en lite längre tidshorisont kan underskotten förmodligen minska i storlek. Dock får vi förvänta oss att betydande budgetunderskott kommer att behövas under lång tid, med tanke på hur långt ifrån fullt resursutnyttjande Sverige idag står. När vi ser att alla de som kan arbeta också gör det, och att alla andra tillgängliga resurser nyttjas fullt ut, då bör däremot offentlig sektors utgifter inte ytterligare driva på efterfrågan, eftersom det riskerar att leda till oönskad inflation.

Socialisterna – Välfärdspartiet vill

• sätta full sysselsättning som mål för den ekonomiska politiken

• tillåta att statsbudgeten går med så stora underskott att det målet nås

• bryta helt med den åtstramningspolitik som förs idag, och som manifesteras i det finanspolitiska ramverket

En allmän anställningsgaranti så att det alltid finns arbeten åt alla

Det är ett samhällsansvar att se till att det finns arbete åt alla. Det ansvaret är det nu dags att ta. Det är dags att skapa en allmän anställningsgaranti. Inom ramen för den garantin ska arbete erbjudas åt alla dem som inte hittat arbete på annat håll. Fast anställning på heltid till avtalsenlig lön. På så sätt säkerställs att den fulla sysselsättningen blir bestående över tiden och konjunktursvängningarna. Var och en ska kunna erbjudas ett arbete i sin hemkommun.

Vilket konkret arbete som ska utföras får bestämmas på lokal nivå, av kommunerna i samråd med de ideella krafterna. Finansieringen ska staten svara för.

Kostnaderna för anställningsgarantin kommer att variera. I ett sämre konjunkturläge kommer fler att få sitt uppehälle från det. I ett bättre kommer det att vara färre. Arbetslösheten kommer också, redan genom den ekonomiska politik som Socialisterna – Välfärdspartiet förordar, att vara mycket lägre än nu. Det innebär att även kostnaderna för en anställningsgaranti blir lägre.

Skapandet av en allmän anställningsgaranti kommer att spara pengar genom minskat behov av A-kassa och andra offentliga understöd. Behovet av många gånger meningslös och förnedrande arbetslöshetsförvaltning (Fas 3, Plusjobb, Instegsjobb, Nystartsjobb) försvinner.

En mängd samhällsnyttigt arbete kommer bli utfört som annars inte skulle bli det. De som får arbete inom garantin får kompetens och arbetslivserfarenhet, i stället för att i arbetslösheten tappa vanan att arbeta och se sin kompetens urholkas. Arbetslöshetens negativa sociala följdverkningar (psykisk och fysisk ohälsa, missbruk) faller bort.

Lönen inom den allmänna anställningsgarantin ska vara skälig och gå att leva på. Den ska – för heltidsarbete – motsvara 20 000 kr per månad efter skatt. Den nivån ska ses över löpande så att den köpkraft som lönen ger inte urholkas.

Vi har råd att sätta folket i arbete. Vi har däremot inte längre råd att avstå från det.

Socialisterna – Välfärdspartiet vill

• Skapa en allmän anställningsgaranti, där alla som inte hittat arbete på annat håll ska erbjudas arbete, fast anställning på heltid till en avtalsenlig lön

• Att alla som behöver ett arbete ska erbjudas ett i sin hemkommun

• Att kommunerna i samråd med den ideella sektorn ska bestämma vilket konkret arbete som ska utföras

• Att staten ska svara för finansieringen

• Att lönen inom den allmänna anställningsgarantin ska motsvara minst 20 000 kr per månad efter skatt

 

Yrkesutbildning för att öka människors förmåga att bidra

Vi lever idag i ett mer tekniskt avancerat samhälle än någonsin tidigare, och ingenting tyder på att den utveckling som fört oss hit skulle avstanna. Tvärtom lär utvecklingen fortsätta, imorgon kommer beroendet av teknologi och kunskap med all sannolikhet att vara än större än idag. Med det beroendet följer ett beroende av människor med rätt kunskaper och utbildning.

Att tillräckligt många skaffar sig utbildning är därför en angelägenhet för hela samhället. Särskilt viktigt är detta på de områden där det idag råder brist på yrkeskunniga människor, såsom vård, IT, undervisning och bygg.

Det krävs att staten tar ett övergripande ansvar för att vi har tillräcklig tillgång till arbetskraft med rätt kompetens.

Betald yrkesutbildning inom bristyrken ska därför erbjudas dem som önskar genomgå en sådan. Yrkesutbildningen ska stå öppen för alla som vill skaffa sig ett nytt yrke eller vidareutbilda sig inom ett yrke man redan har.

Kostnadsfri körkortsutbildning (i vart fall B-körkort) ska också erbjudas alla som går gymnasiet eller komvux. Att ha körkort är både en frihetsfråga för den unga människan och en fråga om att höja de ungas förmåga att bidra till samhället. Att ta körkort ska däremot inte, som idag, vara en fråga om klass och föräldrars ekonomiska förutsättningar

Socialisterna – Välfärdspartiet vill

• Att betald yrkesutbildning inom bristyrken ska erbjudas dem som önskar genomgå en sådan

• Att kostnadsfri körkortsutbildning (i vart fall B-körkort) ska erbjudas alla som går gymnasiet

Återuppta arbetstidsförkortningen

Vi arbetar för att leva, inte tvärtom. Att förkorta arbetstiden är ett väldigt handfast sätt att öka den enskilda människans frihet och livsutrymme.

Till följd arbetarrörelsens enträgna kamp har arbetstiden redan förkortats många gånger.

De senaste årtiondena har dock den processen avstannat. Arbetstiden förkortades senast 1973, då veckoarbetstiden bestämdes till 40 timmar. Åttatimmarsdagen infördes 1919. Den uteblivna arbetstidsförkortningen i Sverige under de senaste knappa femtio åren har medfört att andra länder kommit längre, t.ex. införde Frankrike 35 timmars arbetsvecka redan 1998.

Den tekniska utvecklingen inom IT och på andra områden har däremot varit enorm sedan den senaste arbetstidsförkortningen 1973. Vi behöver därför inte arbeta lika länge som då för att det arbete som behövs ska bli utfört.

Det är hög tid att återuppta arbetstidsförkortningen. I ett första steg ska arbetsveckan senast om fem år, senast vid utgången av 2027, minska till 35 timmar.

Därefter ska den, i ett andra steg, senast vid utgången av 2032, minska till 30 timmar. Det betyder att sex timmars arbetsdag införs.

En snabbare sänkning av arbetstiden än så riskerar att äventyra personalförsörjningen i välfärdssektorerna. Vi lider redan idag brist på personal inom välfärdsyrkena. En arbetstidsförkortning ställer krav på att fler anställs. En relativt lång övergångstid krävs för att vi genom satsningar på arbetsvillkor och arbetsmiljö ska kunna attrahera fler till vården, skolan och omsorgen, så att arbetstiden kan kortas utan att välfärdens bemanning försämras.

Socialisterna – Välfärdspartiet vill

Att veckoarbetstiden ska förkortas till 30 timmar, i två steg

• Att den första förkortningen, till 35 timmars arbetsvecka, ska vara genomförd senast vid utgången av 2027

• Att den andra förkortningen, till 30 timmars arbetsvecka, ska vara genomförd senast vid utgången av 2032

 

Trygga anställningar – tillbaka till framtiden

Sveriges arbetare har under hela arbetarrörelsens historia stärkt sin ställning i samhället, gått från att stå med mössan i hand och nacken böjd till att vara den kraft som driver samhället framåt. Efter många årtionden av kamp vann man också ett skydd mot godtyckliga uppsägningar i lagen om anställningsskydd (LAS), som tillkom 1974.

Sedan stannade allt av, och vände bakåt. Nu har det gått så långt att ett parti inom arbetarrörelsen är med och gör det lättare att säga upp arbetare från deras jobb, dvs. luckrar upp anställningsskyddet.

Det är dags att vända den utvecklingen. Trygghet på jobbet – anställningsskydd – var, är och kommer att vara framtiden. Patronväldet med godtyckliga uppsägningar ska förbli ett gissel från gårdagen.

LAS ska inte urholkas, den ska stärkas. Självklart ska saklig grund – inte det nya svagare sakliga skäl – vare ett krav vid uppsägning av personliga skäl. Självklart ska en anställning bestå under en uppsägningstvist, så att man inte blir av med lönen när man tvingas ta strid för sin anställning.

Vid uppsägning på grund av arbetsbrist – dvs. då en verksamhet minskar i omfattning sett till antalet anställda, ska principen om sist in – först ut gälla strikt. Alla undantag i LAS från den principen – dvs. från turordningsreglerna – ska slopas. Annars kvarstår ett oacceptabelt utrymme för godtycke från arbetsgivarsidan.

Fast anställning ska vara en stark norm enligt lag. Allmän och särskild visstid ska slopas som anställningsformer. De enda tillåtna visstidsanställningarna ska vara provanställning och vikariat.

Arbetstiden ska också skyddas i LAS. Om man inte kommer överens om något annat i ett kollektivavtal så ska en anställning vara på heltid. Detta är ett viktigt led i att rensa ut ofrivilligt deltidsarbete från arbetsmarknaden.

Socialisterna – Välfärdspartiet vill

Att saklig grund ska krävas för uppsägning av personliga skäl och att en anställning ska bestå under en uppsägningstvist

• Att undantagen från turordningsreglerna vid uppsägning på grund av arbetsbrist ska slopas helt

• Att allmän och särskild visstid ska slopas som anställningsformer, provanställning och vikariat ska vara de enda tillåtna visstidsanställningarna

• Att heltid ska vara normen enligt lag, undantag ska endast kunna skapas genom kollektivavtal

Strejkvapnet ska vässas

Om arbetarna på arbetsplatserna bara håller ihop kommer de alltid vara fler och starkare än arbetsgivaren. Det yttersta sättet att hålla ihop är att lägga ner arbetet gemensamt då arbetsgivaren inte vill lyssna till ens krav, dvs. använda strejkvapnet.

Rätten att organisera sig fackligt och att gemensamt vidta stridsåtgärder är helt fundamental för alla arbetare. Den rätten ska försvaras kategoriskt, och stärkas.

På initiativ av den socialdemokratiskt ledda regeringen bestämdes nyligen att arbetare på en arbetsplats inte ska få vidta stridsåtgärder om det redan finns ett kollektivavtal på arbetsplatsen.

Denna inskränkning av rätten att vidta fackliga stridsåtgärder ska omedelbart slopas. En fackförening ska få använda och strejk och andra stridsåtgärder för att få till stånd ett kollektivavtal, även om arbetsgivaren redan har tecknat ett kollektivavtal med en annan fackförening.

Det ska vara en angelägenhet för arbetarna på en arbetsplats att komma överens om vilket kollektivavtal som ska råda. Detta är en förutsättning för verklig arbetardemokrati.

Rätten att vidta stridsåtgärder ska också stärkas ytterligare. Fredsplikten, dvs. förbudet mot att vidta stridsåtgärder efter det att ett kollektivavtal har träffats, är idag för långtgående

Det räcker med att ett kollektivavtal har träffats på central nivå, långt ifrån den egna arbetsplatsen, för att fredsplikt ska börja gälla. Detta bidrar till toppstyrning i de fackliga organisationerna och står i motsättning till strävan efter demokrati på arbetsplatsen. Lagbestämmelserna om fredsplikt ska därför ändras. En arbetare ska endast vara förbjuden att vidta stridsåtgärder mot en arbetsgivare, dvs. omfattas av fredsplikt, när ett kollektivavtal om fredsplikt har godkänts på lokal nivå i arbetarens fackliga organisation

Socialisterna – Välfärdspartiet vill

• Att en fackförening ska kunna använda strejkvapnet och andra stridsåtgärder för att få till stånd ett kollektivavtal, även om arbetsgivaren redan har tecknat ett kollektivavtal med en annan fackförening

• Att en arbetare endast ska vara förbjuden att vidta stridsåtgärder mot en arbetsgivare,dvs. vara bunden av fredsplikt, när ett kollektivavtal om fredsplikt har godkänts på lokal nivå i arbetarens fackliga organisation

 

Ingen uthyrning av arbetskraft, mer tid för fackligt arbete och avdragsrätt för fackavgiften

Att förbättra förutsättningarna för fackligt arbete och stärka arbetarnas ställning på arbetsplatserna kräver att många olika åtgärder vidtas.

En självklarhet är att uthyrning av arbetskraft ska förbjudas. Det är inte rimligt att två anställda som arbetar sida vid sida varje dag och utför samma uppgifter ska ha olika arbetsgivare, ofta med helt olika löner och villkor. Det skapar splittring mellan arbetarna och förvårar facklig organisering. De som arbetar som inhyrda på en arbetsplats ska erbjudas fast anställning där.

Det är inte heller rimligt att en arbetsgivare ska kunna köpa sig fri från det ansvar som det för med sig att köpa arbetskraft. Den som betalar för att få arbete utfört, samt leder och fördelar det, är arbetsgivare, och ska bära det ansvaret.

Fackligt arbete tar tid. Det står redan idag i lag att en facklig förtroendeman har rätt till den ledighet som fordras för det fackliga uppdraget. Denna rättighet behöver dock preciseras, så att det blir tydligt vilken ledighet som en fackligt förtroendevald i vart fall ska ha rätt till. Den tiden ska inte underskrida 8 timmar per vecka för någon fackligt förtroendevald. För en fackligt förtroendevald som företräder fler än 50 medlemmar ska tiden inte underskrida 24 timmar per vecka. En fackligt förtroendevald som företräder fler än 100 medlemmar ska ha rätt till ledighet under 32 timmar per vecka för uppdraget.

Det är dyrt att vara med i en fackförening. När socialförsäkringarna förstärks minskar behovet av det ytterligare försäkringsskydd som ofta ingår i en fackföreningsavgift, och den avgiften kan då sjunka. För att ytterligare minska kostnaden för medlemskap i en facklig organisation ska fackföreningsavgiften vara avdragsgill i deklarationen.

Socialisterna – Välfärdspartiet vill

Att uthyrning av arbetskraft ska förbjudas och att de som arbetar som inhyrda på en arbetsplats ska erbjudas fast anställning där

• Att det ska preciseras i lag hur mycket tid en facklig förtroendeman ska kunna lägga på sitt uppdrag, en tid som inte ska underskrida 8 timmar per vecka för någon fackligt förtroendevald, inte underskrida 24 timmar per vecka för en fackligt förtroendevald som företräder fler än 50 medlemmar och inte underskrida 32 timmar per vecka för den som företräder fler än 100 medlemmar

• Att fackföreningsavgiften ska vara avdragsgill i deklarationen

Svensk arbetskraft i första hand – återreglering av arbetskraftsinvandringen

Vi har en absurd situation idag med en arbetslöshet på över sju procent samtidigt som det under 2021 beviljades nästan 40 000 uppehållstillstånd till arbetskraftsinvandrare.

Denna ordning ska ändras i grunden. Endast om det råder brist på arbetskraft av visst slag ska arbetskraftsinvandring tillåtas. Arbetskraftsbrist råder helt enkelt inte om det finns arbetskraft i Sverige som genom rimliga utbildnings- och omställningsinsatser kan komma i fråga för de arbetsuppgifter som det rör sig om.

Först när möjligheterna att använda inhemsk arbetskraft helt uttömts kan arbetskraftsinvandring komma på tal.

Fackföreningarna som organiserar arbetare i det yrke där det är aktuellt med arbetskraftsinvandring ska få yttra sig om huruvida det är lämpligt att tillåta arbetskraftsinvandring. Avsteg från fackföreningens vilja ska endast göras i extremfall, ett exempel skulle kunna vara allvarlig läkarbrist inom en viss medicinsk specialitet.

I de fall arbetskraftsinvandring ändå tillåts så ska ett allmänt skötsamhetskrav gälla för arbetsgivaren. En arbetsgivare som vansköter t.ex. arbetsmiljö eller skatteinbetalningar ska inte kunna ta in arbetskraft från utlandet. Om det finns kollektivavtal i den aktuella branschen, ska endast arbetsgivare som tecknat kollektivavtal kunna föra in utländsk arbetskraft. Möjligheterna för oseriösa arbetsgivare att genom arbetskraftsinvandring pressa löner och villkor för arbetare i Sverige ska helt försvinna.

De skärpta kraven för arbetskraftsinvandring ska gälla i förhållande till alla länder i världen utom de nordiska. Den gemensamma nordiska arbetsmarknaden ska behållas.

Socialisterna – Välfärdspartiet vill

• Att arbetskraftsinvandring från endast ska tillåtas om det råder brist på arbetskraft av visst slag

• Att de berörda fackföreningarna ska få yttra sig om en ansökan att ta in arbetskraft från utlandet, och ansökan endast i extremfall beviljas mot en berörd fackförenings vilja

• Att endast arbetsgivare som sköter arbetsmiljö och skatteinbetalningar och som tecknat kollektivavtal ska få ta in arbetskraft från utlandet