Tillbaka

Elnät och digital infrastruktur

En digital allemansrätt till internetuppkoppling och mobiltelefoni

Det går inte att vara en fullvärdig samhällsmedborgare idag utan tillgång till bredband och mobiltelefoni. Internet är numera den viktigaste nyhetskällan, inte TV, radio eller tryckt press. En växande del av våra inköp sker på nätet. Man söker vård, föräldrapenning, deklarerar och sköter andra myndighetskontakter digitalt eller per telefon, vilket också uppmuntras av stat och kommun. Det är sällan man går in på ett bankkontor. Om man tar kontakt med en kundtjänst så ringer, chattar eller mailar man.

Internetuppkoppling och mobiltelefoni är därför en helt grundläggande samhällsinfrastruktur, som alla behöver. Alla ska därför tillförsäkras tillgång till mobiltelefoni och snabb internetuppkoppling till en rimlig kostnad.

Ett statligt verk - en samtida efterföljare till Televerket om man så vill - ska därför skapas, med uppdrag att förse folket med mobiltelefoni och internetuppkoppling till en rimlig kostnad. Telias befintliga mobil- och bredbandsnät, där staten redan idag indirekt är största ägare genom ägandet av aktier i Telia, nät ska överföras till det nya verket.

Det ska även i fortsättningen vara tillåtet att äga och driva privata nät för mobiltelefoni och bredband. Men det ska finnas ett alternativ i form av ett icke vinstdrivande statligt verk för mobiltelefoni och internetuppkoppling.

Priset för internetuppkoppling och telefoni ska vara ett självkostnadspris, inte något marknadspris. Det priset ska vara inom räckhåll för alla. Det är så vi skapar en digital allemansrätt

Socialisterna – Välfärdspartiet vill

Skapa ett nytt statligt verk med uppdrag att förse folket med mobiltelefoni och internetuppkoppling till en rimlig kostnad

• Att Telias mobil- och bredbandsnät ska överföras till det nya statliga verket

• Att kostnaden för internetuppkoppling och mobiltelefoni ska vara ett självkostnadspris, som fastställs löpande av det nya verket

El till en rimlig kostnad – elmarknaden ska avskaffas

El är något som är helt avgörande för våra mest grundläggande samhällsfunktioner. Utan el kan vi idag inte ens få uppvärmda bostäder, mat på bordet eller vatten i kranen. El är därför något som alla i samhället ska ha tryggad tillgång till, till en rimlig kostnad.

Elförsörjningen, både produktion och distribution, är ett statligt och kommunalt ansvar, inte något som privata intressen ska göra vinster på. Elmarknaden ska avskaffas. El som produceras i Sverige ska tillgodose behoven av el i Sverige, inte köpas och säljas på en internationell marknad. Endast om det finns ett överskott av el ska det överskottet kunna exporteras. Konkret innebär detta att Sverige ska lämna elbörsen Nordpool.

Priset på el ska vara rimligt och inte variera över tiden mer än som motiveras av ökade kostnader för elproduktion och eldistribution. Elpriset ska vara ett självkostnadspris, inte ett marknadspris.

Priset på el ska vara enhetligt i hela landet och ska fastställas löpande genom myndighetsbeslut. Principen är att priset ska motsvara kostnaden för att producera och distribuera elen. Det maximala priset ska i nuläget inte överstiga 40 öre per kilowattimme.

Det ska vara tillåtet att bygga och driva privata anläggningar för produktion av el. Den som vill sälja el måste dock göra det till det fastställda självkostnadspriset

Socialisterna – Välfärdspartiet vill

Att elmarknaden ska avskaffas, el som produceras i Sverige ska tillgodose behoven av el i Sverige

• Att elpriset ska vara ett självkostnadspris, inte ett marknadspris, och att det ska vara enhetligt i hela landet

• Att elpriset inte i nuläget ska överstiga 40 öre per kilowattimme

 

Kraftverk och elnät ska ägas och drivas gemensamt

Sverige ska vara självförsörjande på el. Vi ska inte stå i beroendeställning till främmande makt eller till multinationella storföretag på grund av att vi inte har tillräcklig elförsörjning.

Staten ska därför se till att det finns elproduktionsanläggningar i helt statlig eller kommunal ägo som kan tillgodose Sveriges behov av el. För att uppnå detta kan det krävas att anläggningar som idag helt eller delvis är i privata händer övergår i helt statlig eller kommunal ägo.

Den svenska elproduktionen ska bli helt fossilfri så snart det kan ske. Den ska också vara tillräckligt stor för att på sikt kunna tillgodose behoven hos en fossilfri transportsektor, som i hög grad kommer att präglas av eldrift. Omfattande offentliga investeringar ska ske i fossilfri elproduktion och i energilagring.

Kärnkraften ska inte fortsätta avvecklas i nuläget, innan det finns klimatanpassade alternativ att tillgå. Om det bästa sättet att trygga elförsörjningen framöver, med hänsyn till kostnad, klimatpåverkan och Sveriges självförsörjning när det gäller el, visar sig vara kärnkraft, då ska kärnkraften byggas ut.

Elnäten på riksnivå, stamnäten, ska förbli i statlig ägo. Även de regionala elnäten utgör så samhällsviktig infrastruktur att de ska övergå i direkt statlig ägo. De lokala elnäten ska som huvudregel ägas direkt av kommunerna. Kommunerna ska dock kunna välja att låta staten ta över ansvaret för de lokala elnäten och driva dem åt kommunen.

Privat ägande av, och vinstuttag från, elnäten ska däremot inte få förekomma. Detta är viktigt av många skäl, men är också en arbetarskyddsfråga. Dödsolyckorna bland dem som arbetar med elnäten har ökat kraftigt sedan elmarknaden avreglerades 1996

Socialisterna – Välfärdspartiet vill

Att staten ska se till att det finns elproduktionsanläggningar i helt statlig eller kommunal ägo som kan tillgodose Sveriges behov av el

• Att den svenska elproduktionen ska bli helt fossilfri så snart det kan ske, och ska vara tillräckligt stor för att på sikt kunna tillgodose behoven hos en fossilfri transportsektor,

• Att elnäten på riksnivå och regional nivå ska vara i statlig ägo, och på kommunal nivå i kommunal ägo

• Att privat ägande av elnäten inte ska få förekomma

En rättvis omställning – elförsörjningen är ingen guldgruva för vindkraftens lycksökare

Behovet av en omställning av Sveriges energiproduktion har varit tydligt länge. Men omställningen ska ske på ett rättvist sätt. Det är inte hållbart att skapa gräddfiler som riskerar att leda oss in i en återvändsgränd.

I Sverige finns 4 500 vindkraftverk. För att uppnå de mål som är satta till år 2040 krävs lika många till. Med hänsyn till kringboende, lokal miljö och strandskydd kommer dessa att täcka en yta lika stor som Värmland. Man inser att regler och samhällshänsyn kommer att åsidosättas.

Vindkraftens huvudproblem är att den inte producerar när det inte blåser. Behovet av reservkraft ökar för att upprätthålla systemstabilitet. En stor press sätts på övriga energislag och bidrar till att göra dem olönsamma. Den planlösa utbyggnaden av vindkraften riskerar att orsaka en kollaps av de kraftslag som vindkraften måste leva i symbios med. Den blir en gökunge som stressar sönder elsystemet.

Elzonssystemet och handeln på börsen gynnar vindkraften. Den kan både strypa och översvämma marknaden utan att drabbas ekonomiskt. Då priset sätts efter det dyraste kraftslaget på en internationell marknad så kan vindkraft alltid säljas dyrt. Oavsett om produktionen är låg eller hög. Vi får ett elsystem i obalans och stora prisvariationer.

Idag finns riskkapitalister och pensionsfonder som i vindkraft främst ser en källa till utdelning till sina ägare. Detta underlättas genom handel med elcertifikat. Varje fossilfritt kraftslag tilldelas en andel som köps upp av kvotpliktiga elleverantörer och industrier. Tanken är att påskynda omställningen. Men i praktiken göder denna subvention en parasit som hindrar utveckling av andra kraftslag. Därför ska el producerad i stora vindkraftsanläggningar strykas från kvotsystemet, medan mindre anläggningar kan få vara kvar där.

Elproduktionen ska ha ett övergripande mål: att bidra till ett stabilt elsystem som fungerar över tiden i hela landet. Entreprenörer, lycksökare och kortsiktiga investerare måste stå tillbaka för behovet av en trygg, nationell elförsörjning

Socialisterna – Välfärdspartiet vill

Att vindkraft från stora vindkraftsanläggningar inte ska ge rätt till elcertifikat

• Att bygglov skall krävas vid byggande av vindkraftverk

• Att den mark som tas i bruk för vindkraft måste återställas vid nedmontering

• Att vindkraftsproducenter ska åläggas att erbjuda uppköp av näraliggande fastigheter