Tillbaka

Trygghetssystem och boende

 

Mer pengar över när hyran är betald – en trygg, bra och billig bostad åt alla

Mitt hem är min borg. Det är ord som ska ges en konkret innebörd för alla. En trygg bostad, tak över huvudet, ska vara en självklarhet. Bostaden är helt enkelt en social rättighet. Den är inte en handelsvara eller en källa till vinster för samhällets kapitalägare.

Allt tal om marknadshyror ska kategoriskt avvisas. Hårda hyresregleringar ska gälla. Hyran ska vara skälig, och utgöra en allt mindre, snarare än som idag en allt större del, av ett hushålls utgifter.

Bruksvärdesystemet ska bevaras och utvecklas, för att säkerställa att hyrorna över tiden sjunker som andel av hushållens utgifter. Kontrollen av privata hyresvärdar ska skärpas kraftigt. Människor ska inte tvingas bo i undermåliga bostäder och betala ockerhyror. Tröskeln för att besluta om tvångsförvaltning av privatägda hyresbostäder ska sänkas rejält. Slumvärdarna har ingen framtid i Sverige.

Många hyresvärdar höjer hyrorna kraftigt efter ofta väldigt begränsade renoveringar och tvingar därmed bort sina hyresgäster. Dessa så kallade renovräkningar ska upphöra. Det ska ske en hård kontroll i hyresnämnden av huruvida en renovering behövs och av huruvida den hyra som hyresvärden vill ta ut efter renoveringen är skälig. Hyran ska inte öka annat än marginellt efter en renovering. En bostad i gott skick ingår i hyran och är inget man ska behöva betala extra för efter en renovering.

Socialisterna – Välfärdspartiet vill

Att hårda hyresregleringar ska gälla så att hyrorna är skäliga och över tiden utgör en allt mindre del av ett hushålls utgifter

• Att kontrollen av privata hyresvärdar ska skärpas kraftigt och att tröskeln för att besluta om tvångsförvaltning av privatägda hyresbostäder ska sänkas rejält

• Att det ska ske en hård kontroll i hyresnämnden av huruvida en renovering behövs och av huruvida den hyra som hyresvärden vill ta ut efter renoveringen är skälig

• Att hyran inte ska öka annat än marginellt efter en renovering

 

En sjukförsäkring som inte sviker

Vi kan aldrig påstå att vi har en god välfärd om vi inte har god trygghet vid sjukdom. Sjukförsäkringen är ett skyddsnät vars maskor ska fånga upp alla som har oturen att drabbas av sjukdom eller ohälsa. Trygghet vid sjukdom ska också förhindra att den som hotas av fattigdom på grund av ohälsa, går med på att sälja sin arbetskraft till underpris, dvs. att otrygghet vid sjukdom sätter press nedåt på löner och arbetsvillkor.

Det är dags att bygga en sjukförsäkring som inte sviker.

Sjukpenningen ska motsvara 90 procent av lönen om denna är högst 40 000 kr per månad, en nivå som ska räknas upp i takt med inflationen. Ersättningen den första sjukskrivningsdagen ska dock vara 60 procent av lönen, För kontaktyrken, t.ex. inom vård, förskola och äldreomsorg, bör dock ersättningen vara 75 procent redan första dagen, för att undvika ”sjuknärvaro”.

Man ska ha rätt till sjukpenning så länge man är sjuk. De skamliga utförsäkringarna ska upphöra. Så länge man är helt arbetsoförmögen ska man vara sjukskriven. Om man blir så frisk att man klarar av ett arbete inom den allmänna anställningsgarantin, på heltid eller deltid, då är man skyldig att ta ett sådant arbete, dvs. bidra efter förmåga.

Om man aldrig mer kommer att kunna förvärvsarbeta, då ska man pensionernas och få en skälig pension, som alla andra pensionärer. Om man efter sjukpensionering blir frisk, eller nya mediciner eller behandlingar blir tillgängliga, då ska man skyldighet att helt eller delvis återvända till förvärvsarbete, dvs. återigen bidra efter förmåga.

Effektiva kontrollinsatser ska göras för att stävja fusk med sjukförsäkringen.

Socialisterna – Välfärdspartiet vill

• Att sjukpenningen ska motsvara 90 procent av lönen upp till en lön om 40 000 kr per månad, en nivå som ska justeras upp i takt med inflationen

• Att ersättningen första sjukskrivningsdagen ska vara 60 procent, utom i kontaktyrken där den ska vara 75 procent

• Att man ska ha rätt till sjukpenning så länge man är sjuk

• Att man ska man vara skyldig att ta ett arbete inom den allmänna anställningsgarantin, i den utsträckning man förmår, men om man aldrig mer kommer att kunna arbeta, då ska man pensioneras

• Att man ska vara skyldig att återgå i arbete om man efter pensionering i förtid åter blir arbetsförmögen, på grund av nya behandlingar eller av annat skäl

 

En A-kassa som inte sviker

Vi tänker syna den nyliberala bluffen att en generös A-kassa gör människor lata och därigenom alstrar arbetslöshet. Arbetslöshet skapas av svag efterfrågan på arbetskraft till följd av åtstramningspolitik, och av kapitalisters önskan om en reservarmé av ledig arbetskraft, inte av ”alltför generösa” sociala trygghetssystem. Hur kommer det sig annars att massarbetslösheten har bestått varje gång A-kassan har försämrats?

Med en offensiv ekonomisk politik för full sysselsättning och en allmän anställningsgaranti enligt vad som föreslås i detta valmanifest kommer dagens massarbetslöshet att bli ett minne blott. Tills vi når dit, och för dem som står mellan två jobb när vi nått dit, ska vi dock ha en A-kassa, arbetslöshetsförsäkring, att lita på.

A-kassan ska motsvara 90 procent av lönen upp till en lön om 40 000 kr per månad, en nivå som ska höjas i takt med inflationen.

Grundersättningen ska vara 17 000 kr per månad efter skatt, inte 11 220 kr per månad före skatt, som idag.

Ersättningsperioden ska vara 300 dagar fram till dess att en allmän anställningsgaranti har skapats enligt förslagen i detta valmanifest. Därefter ska ersättningsperioden vara 90 dagar. Om man efter den perioden inte har fått nytt arbete, erbjuds man anställning inom den allmänna anställningsgarantin. A-kassan ska inte vara en ”medborgarlön” som man kan välja att försörja sig på utan att arbeta.

Det ska göras effektiva kontrollinsatser för att stävja fusk med A-kassan. Vi kan inte blunda för risken för fusk som, om det accepteras, urholkar arbetslöshetsförsäkringens legitimitet.

Socialisterna – Välfärdspartiet vill

• Att A-kassan ska motsvara 90 procent av lönen upp till en lön om 40 000 kr per månad, en nivå som ska justeras upp i takt med inflationen

• Att grundersättningen ska vara 17 000 kr efter skatt

• Att ersättningsperioden ska vara 300 dagar till dess att en allmän anställningsgaranti har skapats och 90 dagar därefter

• Att det ska göras effektiva kontrollinsatser för att stävja fusk med A-kassan

En pension som inte sviker

Dagens pensionssystem belönar arbete under många år med hög lön. Argumenten bakom är enkla: Pensionssystemet finansieras av arbete. Men följden blir att oavlönade aktiviteter – ideellt arbete, hemarbete, relationsarbete, konst och studier – bestraffas. De tar tid och kraft utan att ge inkomst. Detsamma gäller för sjukskrivningar, som i stor utsträckning kan kopplas till ojämlikheter i samhället.

Dessa oavlönade aktiviteter är helt nödvändiga för samhället och ofta ojämlikt fördelade. Kvinnor dominerar i ideellt arbete, hemarbete, relationsarbete och sjukskrivningar.

Genom flera stora strukturella förändringar ändrar vi förutsättningarna för ett mer jämlikt pensionssystem. Införandet av sex timmars arbetsdag liksom omfattande satsningar på skola, vård och omsorg gör att fler orkar arbeta heltid högre upp i åldern och får ut full pensionsrätt. Med stärkta förutsättningar till delat föräldraskap fördelas mer av det oavlönade arbetet jämlikt.

Utöver detta behövs ytterligare regleringar för att skapa ett pensionssystem som inte sviker.

Socialisterna – Välfärdspartiet vill

• att ingen pensionär ska få mindre än 17 000 kronor i månaden efter skatt i pension, ett belopp som ska räknas upp i takt med inflationen

• att den allmänna pensionen ska motsvara 90 procent av en lön som inte överstiger 40 000 kronor i månaden, ett belopp som ska räknas upp i takt med inflationen

• att pensionsåldern för yrken som sliter extra hårt på kroppen, t.ex. vårdpersonal och kroppsarbetare, ska sänkas till 60 år, med möjlighet att gå ner i arbetstid från 55 år utan att det medför lägre pension

• att den som går i pension vid 65 år ska ha rätt att gå ner i arbetstid från 60 år, utan att det medför lägre pension

• att den som kan och vill arbeta längre än till 67 års ålder ska ha rätt att göra det

• att studier ska ge full pensionsrätt

 

Avgiftsfri kollektivtrafik för alla och förstärkta reseavdrag på landsbygden

Allt fler pendlar till arbetet, och man pendlar allt längre. Det är länge sedan en kort cykeltur eller promenad räckte för de flesta för att ta sig till sin arbetsplats.

Det är också allt dyrare att pendla till arbetet.

Ett månadskort i kollektivtrafiken kostar mer än någonsin, och priserna har ökat snabbt i många delar av landet. Konsumentprisindex, eller den genomsnittliga prishöjningen, var 12 procent de tio åren fram till 2020. Prishöjningen i kollektivtrafiken var 43 procent, dvs. nästan tre gånger så stor.

Priserna på bensin och diesel har även de skjutit i höjden, utan att de skatteavdrag för arbetsresor som man får göra har höjts i samma takt.

Det allt dyrare arbetspendlandet slår stenhårt mot den vanliga arbetande människans privatekonomi.

De som arbetspendlar ska nu få rejäla ekonomiska lättnader. Kollektivtrafiken ska göras avgiftsfri. Det ska ske i två steg. Hälften av avgifterna ska tas bort senast vid utgången av 2025. Den andra hälften av avgifterna ska tas bort senast vid utgången av 2028. Regionerna ska få ökade statsbidrag som kompenserar dem för intäktsbortfallet, så att de slopade avgifterna inte medför skattehöjningar.

För dem som pendlar till, från eller inom landsbygden, där kollektivtrafiken inte är tillräckligt utbyggd, ska reseavdragen öka. För den gruppen ska reseavdraget per mil öka från dagens 18 kr och 50 öre per mil, som numera inte en räcker till att täcka bränslekostnaden, till 30 kr per mil.

Där det finns utbyggd kollektivtrafik ska reseavdragen inte öka. Där är det av flera skäl – effektivitet, miljö, vägslitage – bättre att resandet sker med allmänna färdmedel.

Socialisterna – Välfärdspartiet vill

Att kollektivtrafiken ska göras avgiftsfri i två steg, hälften av avgifterna ska tas bort senast vid utgången av 2025 och den andra hälften av avgifterna ska tas bort senast vid utgången av 2028

• Att regionerna ska tillföras ytterligare statsbidrag för att täcka kostnaderna för att slopa avgifterna i kollektivtrafiken

• Att reseavdragen för dem som pendlar med egen bil till, från eller inom landsbygden ska öka från 18 kr och 50 öre per mil till 30 kr per mil