För byggandet av ett nytt arbetarparti!

Nu har vi en ny nyliberal regering och dess program har udden riktad mot vanligt folk. Den politik för ökade klassklyftor, som nu har förts i ett par decennier, fortsätter. Tryggheten på jobbet ska försämras. Hyrorna ska upp. Skatterna ska sänkas för dem som tjänar mycket. A-kassan ska försämras. Åtstramningspolitiken och nedskärningarna ska fortsätta.

Och vilka står bakom detta? Jo, det gör de partier som en gång i tiden försvarade vanliga människors trygghet och frihet. Socialdemokraterna kan idag inte betraktas som ett arbetarparti utan som ett liberalt mittenparti som endast har makten att eftersträva och som har sålt ut allt för att behålla den. Socialdemokraterna fortsätter resan högerut och förmodligen mot den katastrofala medlems- och väljarflykt som drabbat andra socialdemokratiska partier i Europa som vandrat den vägen.

Samtidigt har Vänsterpartiet, ett parti med hög svansföring och välputsad yta men med allt mindre innehåll, kastat bort sin enda chans att ändra på utvecklingen genom att släppa fram Löfven och hans borgerliga regeringsprogram. Först krånglade man lite, men efter att Stefan Löfven lovat att "försvara" de mindre välfärdsreformer som genomfördes förra mandatperioden så har man rättat in sig i ledet och trycker på gult, d v s avstår att ta ställning, och släpper därmed fram en socialdemokratisk regering med en borgerlig politik.

Vänsterpartiet kommer nu inte att kunna stoppa ett enda borgerligt förslag som den nya regeringen lägger fram, eftersom de förslagen kommer att ha aktivt eller passivt stöd från Moderaterna, Kristdemokraterna eller Sverigedemokraterna. Chansen man hade var att rösta Nej till Löfven och satsa på ett offensivt försvar av människors trygghet och välfärd i ett nyval. Vänsterpartiet är idag, dessvärre, ett ängsligt medelklassparti med en principlös och opportunistisk ledning. Det fanns egentligen aldrig på kartan att man skulle stoppa Löfven från att bli statsminister.

Detta gör Vänsterpartiet istället för att gå på offensiven, med en politik för offentliga investeringar för arbete och trygghet åt alla, som ett arbetarparti borde göra. Det program för en totalrenovering av Sverige, som formulerats av utredare på LO och av progressiva vänsterpartister, är en möjlig färdriktning för att åter skapa hopp och framtidstro hos människor. Men Vänsterpartiet förkastar det och lägger sig istället platt för den tillträdande högerregeringen i socialdemokratisk skepnad.

Gentemot sina egna medlemmar samt stridbara och driftiga fackliga aktivister runt om i landet som har trott på Vänsterpartiets tal om en politik för jämlikhet, är detta ett sällsynt hårt slag och svek.

Vi i Socialisterna - Välfärdspartiet är inte förvånade över utvecklingen. Men vi är ursinniga. Och än mer fast beslutna än någonsin om att fortsätta försvara våra gemensamma trygghetssystem och vår välfärd. Fortsätta lägga fler stenar i bygget av en ny och modern folkrörelse. En rörelse som alltid trycker på röd knapp (NEJ) åt borgerlig politik.

Ingen annan kommer att bygga den rörelsen åt oss, det är upp till oss själva att gräva där vi står! Tillsammans skapar och sprider vi hopp om en ny politik och ett bättre samhälle.

Anslut dig idag!

Styrelsen för Socialisterna - Välfärdspartiet

Jacob Hoffsten, Marcus Jansson, Kerstin Gullbrand, Anders Södergren, Erik Lundgren, August Asp, Anders Loman, Jonathan Hoffsten