Motverka lönedumpningen!

Att helt skamlöst utnyttja människor och få dem att känna sig tvingade att jobba under usla arbetsvillkor med usel lön är numera vanligt i Sverige. Att det ska behöva komma en ung man från Belgien, Vincent Verheyen, och göra det jobb som Transportarbetarförbundet inte gjort är en skam för hela fackföreningsrörelsen. Vincent har gjort en film som finns på Youtube, ”Sweden underpaid child labour”, där han visar sitt arbete som reklamutdelare genom SDR i Västervik och hur lite han får betalt.

Torbjörn Andersson, jurist på SDR, viftar bort problemet och säger att "om någon upplever att det inte är möjligt att nå upp till timlönen när rutinen satt sig så ska vi titta på det". Därmed erkänner juristen att de inte har någon timlön på SDR, dvs. du för inte betalt per timme, utan det är upp till individen att dela ut reklamen så snabbt den kan. I Vincents fall gav det en timlön på 35 kr/tim. För övrigt ska en timlön inte "upplevas" utan en timlön är en fast lön. Ingen ska behöva jobba för 35 kr/tim i Sverige.

Den här typen av lönedumpning är vanlig i flera branscher, bygg, restaurang, cykelbud, taxi mm. och är högt efterfrågat av borgerliga politiker, speciellt Centerpartiet och Annie Lööf. Centern har länge velat ha lägre lön för invandrare och ungdomar.

Transportarbetarförbundet svarar i en artikel att den som anser att man inte når upp till en timlön efter en normalprestation kan begära en tidmätning. Här hade det varit önskvärt med en mer proaktiv hållning från Transport. Ofta är det ungdomar eller nyanlända som har arbete som reklamutdelare och facket gör för lite för att hjälpa och rekrytera dessa grupper. Det krävs ett nytänk från fackföreningsrörelsen för att organisera dem som arbetar i dessa branscher och motverka lönedumpningen som på sikt hotar lönerna även för de som idag har en normalinkomst.


Anders Södergren, Jacob Hoffsten
Socialisterna - Välfärdspartiet

Publicerad i Västerviks-Tidningen 8/1-2019