Tal av Anders Loman (tidigare Sverigedemokraterna) i samband med inträde i Socialisterna - Välfärdspartiet

När jag föddes var bostad och jobb en självklarhet i världens jämlikaste land, även för invandrare. Vi hade en sammanhållen skola. Blev man sjuk eller arbetslös fick man 90% av lönen. Vårt pensionssystem tog hand om våra gamla. När jag växte upp under 1990-talet började politikerna förstöra allt. Nu gällde det att skära ner i välfärden, sänka skatter för de rika och sälja ut den offentliga sektorn. Med 90-talskrisen gick vi från full sysselsättning till massarbetslöshet. A-kassan sänktes från 90 till 70 procent.

Den kris vi idag ser, även här i Västervik, med brist på sjuksköterskor, undersköterskor och lärare påbörjades redan då. Då hade vi världens bästa skola, idag har vi västvärldens sämsta. Nu avgör föräldrars bakgrund och utbildning vem som lyckas i skolan.
Delar av äldreomsorgen styrs idag av privata vårdbolag med vinsten som ledstjärna. Gamla får dålig mat och blöjor är för dyra att byta. Fattigdomen och klassklyftorna ökar i Sverige. Arbetare och arbetslösa trycks tillbaka samtidigt som antalet miljardärer ökar. De stora arkitekterna bakom denna utveckling är Carl Bildt och Göran Persson, vilka avlöstes av Reinfeldt och Löfven. Alla har de målmedvetet styrt Sverige utför. Tidigare assimilerades de som kom hit från andra delar av världen, de fick jobb, bostad och utbildning. Men under 90-talet slutade detta, med påföljd att framväxten av så kallade utanförskapsområden tog fart. Nu har vi ett grundmurat Sverige med djupa klyftor mellan fattig och rik, invandrare och svensk.

När jag gick med Sverigedemokraterna såg jag ett parti som ville stoppa förstörelsen av samhället. Som ett parti av och för människor som byggt detta land. Det var med stolthet jag blev Sverigedemokraternas gruppledare i Västervik efter framgångsvalet 2014. Men, nu har det visat sig att Sverigedemokraternas kritik inte gäller den ekonomiska eliten, som ligger bakom allt som skett i landet under min uppväxt. Detta fick vi se svart på vitt när Sverigedemokraternas ledning blev bjuden på champagne av Svenskt Näringsliv. Efter det mötet har Sverigedemokraterna svängt ordentligt. Ut kommer Jimmy Åkesson som en nykläckt nyliberal och hyllar vinster i välfärden. Till och med Nej till EU har tonats ner, nu skall avtalet istället omförhandlas.

Allt detta är ett led i Sverigedemokraternas närmande till moderaterna. Deras enda mål idag är att få sitta i en regering, leva gott och försämra för folket. Samma sak har vi sett här i kommunen där Sverigedemokraterna anpassat sig mer och mer för att kunna regera tillsammans med Hjalmarssons moderater. Det är patetiskt att en ledamot skulle kunna utesluta mig från denna talarstol. Däremot lämnar jag från denna talarstol Sverigedemokraterna och ansöker om medlemskap i Socialisterna. Idag kommer det att vara fyra röster för Sociaisternas Välfärdsbudget.
Tack för mig!

 

Anders Loman, Västerviks kommunfullmäktigemöte 18/6-2018